Tongentaal

Spreken in tongen

Tongentaal

Er is veel verwarring en strijd over tongentaal. Sommige denken dat het allen op de Pinksterdag is gegeven aan de discipelen en dat het na het tijdperk van de discipelen is verdwenen.

Veel verwarring is er ook over het spreken in tongen in de gemeente, waar Paulus voor waarschuwt, om dit niet als en hoogst streven te hanteren.

Anderen geloven dat je niet wedergeboren bent en de Heilige Geest niet ontvangen hebt als je niet kunt spreken in tongen. Het spreken in tongen is dan een ultiem bewijs van redding en gedoopt zijn in de Geest.

In deze studie willen we kijken wat de Bijbel zegt over dit onderwerp.

Spreken in Tongen

Het spreken in tongen heeft twee betekenissen;

 • De eerste behandeld Paulus in 1 Korinthe 14, waar hij uitlegt dat een profetie via een vreemde taal, alleen gesproken mag worden in de gemeente als er ook een uitleg volgt. Dit kan een ander persoon zijn, of dezelfde persoon die de uitleg ontvangt nadat hij de boodschap in de vreemde taal heeft uitgesproken. Paulus geeft aan dat de taal van tongen een wonderteken is voor ongelovigen, maar dat gelovigen opgebouwd worden door profetie of begrijpelijke dankzegging waar ze ‘amen’ op kunnen zeggen. Voor de ongelovige kan de gemeente beter spreken in begrijpelijke woorden, die profetisch van karakter zijn, zodat ze tot inzicht komen en God leren kennen.

 

 • Het andere spreken in tongen is de gebedstaal, de taal van de engelen, zoals het ook wel wordt genoemd. Dit is een gebedstaal voor persoonlijk contact met God,en om God te aanbidden. Deze gebedstaal gaat buiten het verstand om, en wordt geleid door de Heilige Geest. Hiervoor is het nodig dat je jezelf overgeeft aan de leiding van de Heilige Geest en de controle over wat je uitspreekt loslaat.
  door de persoonlijke gebedstaal wordt je zelf opgebouwd en krijgt God eer. Het lijkt op het zuchten van de Geest, zoals genoemd in;

  • Mr 8:12 
   • Hij slaakt een zucht, van diep uit zijn geest
  • Ro 8:26  
   • Evenzo komt de Geest onze zwakheid te hulp. Want wij weten niet eens hoe wij behoren te bidden, maar de Geest zelf pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen. 

Een tong met uitleg in de gemeente is tot opbouw van de gemeente, vandaar dat Paulus ook aangeeft dat dit alleen maar mag als het woord ook uitgelegd wordt.(1 Cor 14:28) (door de zalving die op je is)

 

De gebedstaal is voor opbouw van jezelf, voor de persoonlijke opbouw, voor aanbidding van God als woorden te kort schieten, als lied tot lofprijs voor God, of als wapen in geestelijke strijd. Paulus wenst dat allen in tongen zouden spreken (1 Cor 14:5) maar niet in de gemeente, dit mogen er maximaal drie zijn. Ook mogen er maar drie profeteren. (1Cor 14:29)

 

Tongentaal kan als gebedstaal worden gebruikt;

 • Om jezelf op te bouwen in Christus
 • Om God eer te geven en te aanbidden als je woorden tekort komt
 • Om te zingen voor God, in een nieuw lied
 • Om te bidden voor openbaring, bv een woord van kennis of wijsheid.
 • Bij bidden voor genezing, bevrijding. e.d.
 • Bij bidden in geestelijke strijd.
 • Als je in autoriteit gaat staan en geestelijk gezag moet uitoefenen
 • Als je iets moeilijks moet doen.
 • E.d

(omdat tongentaal het een geestelijke, hemelse taal is, kunnen demonen dit niet verstaan en weten ze niet wat er gebeurd, terwijl ze wel ervaren dat hun kracht en invloed verdwijnt

Ontvangen van tongentaal

De persoonlijke gebedstaal is voor iedereen beschikbaar. De taal van het spreken in een vreemde taal om een boodschap voor de gemeente door te geven is een gave van de Heilige Geest, die deze uitdeelt wanneer hij wil en aan wie hij wil.

 

In de bijbel zien we dat de mogelijkheid om in tongen te spreken vrij gezet wordt bij de doop in de geest. Meestal gebeurd dit door gebed met handoplegging. Maak hier geen wet van, God kan ook op andere manieren werken.

 

Vraag God vrijmoedig om de persoonlijke gebedstaal. Maak er geen status van. Paulus waarschuwt in de Corinthe-brief juist tegen de status. Hij wijst aan dat de liefde de hoogste weg is, en dat we moeten streven om te profeteren.

 

Praktijk is oefenen.

Als je tongentaal wil ontvangen, vraag dan of iemand voor je bidt, het liefst een oudste in de gemeente die ook in tongen spreekt.

 • Stel je open voor wat God wil doen. 
 • Wees ontspannen en verwachtingsvol, voorkom kramp.
 • Ga gewoon eens oefenen. In gebed kun je dit doen door in meerdere talen te bidden en dit af te wisselen. De overgang naar woorden die je niet kent is dan minder groot.
 • Ga gewoon ontspannen oefenen.

 

Een buitenlandse taal spreek je ook niet direct vloeiend. Als kind begon je ook te brabbelen. Ouders zijn apetrots op de eerste woordjes, ook al lijkt het nog niet echt. Zo is God ook blij als je een eerste woordje zegt in een voor jou onbekende taal. Hij moedigt je aan, net als ouders, om meer woorden te gaan spreken.

 

   

Dit bericht is geplaatst in Training met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *