Kredietcrisis II

Kredietcrisissen in de geschiedenis. 

In de tijd van de Bijbel komen er ook al kredietcrisissen voor. Meestal was dit een crisis in tekorten van voedsel.

De eerste komen we tegen in Genesis, hoofdstuk 12.

Hongersnood: een groot tekort aan graan. Abraham was bezig om in de bestemming te komen. Abraham vestigt vertrouwen op de wereld en de tactieken van de wereld om te overleven. Hij komt in de leugen terecht. Hij gaat naar Egypte en laat zijn vrouw vertellen dat ze zijn zuster is. Zij was namelijk erg mooi en hij was bang om haar gedood te worden. Hij offert daarmee zijn vrouw op om zelf te overleven. God grijpt zelf in en ze worden weggestuurd uit Egyte. Hagar komt mee als overblijfsel en zorgt later voor veel onenigheid en verdriet in het gezin van Abraham.

Les: verlaat het geloofspad niet 

De tweede komen we tegen in Genesis hoofdstuk 26

Er is weer een hongersnood:Izaak luistert naar God om niet naar Egypte te gaan, maar hij blijft in het land Israël wonen. Izaak zaait en oogst honderdvoud tijdens de hongersnood.

Principe: zaaien en oogsten in de hongersnood of kredietcrisis. Izaak opent rechoboth, dit betekent ‘een plaats van brood’ 

Het derde voorbeeld staat in Genesis 41

De Koning van Egypte krijgt een droom: Kredietcrisis komt eraan en alle overvloed zal vergeten worden. De wereld zegt tegen de kerk: iemand aanstellen om het te regelen Jozef wordt rentmeester (beheerder) van ‘de wereld’ De hele wereld / aarde kwam om koren te kopen

Les: bij overvloed brengen naar de voorraadschuren, zodat er spijze zal zijn in de kerk. De hele wereld komt naar de christenen.   

Het vierde voorbeeld staat in 2 Samuel 21

David zocht het aangezicht van God, nadat er een hongersnood was. God geeft hem antwoord dat er een vloek rust op het land, waardoor het graan niet groeit. Er is een bloedschuld op het land vanwege een verbroken belofte aan de Gibeonieten. Als David dit rechtzet, ook al had zijn voorgangen de belofte verbroken, is de hongersnood over.

Les: vraag God naar reden van deze puinhoop (onbeleden zonden) 

Het vijfde voorbeeld staat in 2 Koningen 7

Tijdens het beleg van een stad, de noodtoestand wordt zo erg dat er kannibalisme in de stad voor komt. De Melaatsen waren buiten de stad, ze waren onrein en mochten niet in de stad komen. Zij leefde van de restanten die ze kregen. Als de nood op zijn hoogst is besluiten ze maar bij de vijand te gaan bedelen. Daar aangekomen zien ze dat het vijandelijk kamp hals over kop is verlaten. Zij eten zich gewoon vol aan alles wat er te vinden is. Dan besluiten ze naar de stad te gaan om te melden dat er eten is. “We gaan het melden dat er eten is!” Les:maak geluid dat er eten is. Deel uit aan anderen.

Geloven we dat God voor ons zorgt? We hebben een blijde boodschap van het evangelie. Durven we hierop te vertrouwen tijdens een crisis?

Dit bericht is geplaatst in Geld & Jezus met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.