Kredietcrisis I

Verhaal van de onrechtvaardige beheerder

Een rijk man heeft een beheerder in dienst genomen om zaken te besturen. Betrouwbaarheid als beheerder is nodig. Verantwoordelijkheid afleggen komt op een dag, altijd! Vandaar deze les.

De beheerder had autoriteit, genoot aanzien bij klanten en leveranciers.

Hij had macht om beslissingen te nemen op zakelijk en financieel gebied.

Dan komen er problemen met deze beheerder. De eigenaar van de zaak geeft aan zijn contract niet te verlengen.

De beheerder neemt zijn maatregelen; hij nodigt iedereen uit die een zakelijke schuld heeft bij zijn baas, vraagt hoeveel de schuld is en geeft vervolgens korting. Dit kan hij doen omdat hij nog steeds in functie is. Waarschijnlijk kan hij dit doen omdat hij onbetrouwbaar was en woekerwinst (of rente) had gerekend. Deze winst was uiteraard voor hemzelf bestemd. Deze woekerbedragen kan hij nu ongestraft terugbrengen tot normale proporties, zonder zijn baas te benadelen. Dit maakt voor de eigenaar niet uit. De winsten van de beheerder verdampen echter, maar hij hoopt op deze manier de gunst van een van de klanten te winnen, om bij een van hen een nieuwe baan te krijgen.

Als de eigenaar hier achter komt,  prijst  hij de beheerder het slimme handelen.

Verdampen van kapitaal en woekerwinsten zijn kern van de crisis van vandaag.

Jezus vertelt dit verhaal in Lucas 16. Hij vertelt dat we dat we vrienden moeten maken met behulp van de onrechtvaardige mammon (geld) We zijn geroepen om op rechtvaardige manier om te gaan met de onrechtvaardige mammom, omdat we kinderen van het licht zijn. We worden gevraagd om niet alleen in het zichtbare te investeren, maar juist in het onzichtbare Koninkrijk van God. Deze investeringen hebben geen waardevermindering, blijven tot in eeuwigheid vruchten opbrengen en zijn niet gevoelig voor inflatie of crisissen.

Dit bericht is geplaatst in Geld & Jezus met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.