Zonder God geen seks

God JAHWEH heeft seks bedacht.

Zonder Hem zou seks niet bestaan.


Hij schiep de mens, man en vrouw schiep hij hen. (zie Genesis 1:27)

Hier zit de aantrekkingskracht in die door mannen en vrouwen gevoeld wordt. Het woord seks komt van sekse, geslacht. Je bent dus of als man of als vrouw geboren. (behoudens enkele  zeer uitzonderlijke situaties)

Het ene geslacht oefent aantrekkingskracht uit op het andere geslacht. Eros (erotiek) liefde speelt hier een rol in.

Voordat het tijd is voor eros, is er sprake van Filio liefde. Filio liefde is de vriendschappelijke liefde. Deze liefde moet eerst geleerd worden voor de Eros liefde. God heeft gewild dat de mens liefde leert van zijn ouders, dit is de Storge liefde. Storge liefde is de basis liefde die een kind ontvangt van zijn ouders en/of verzorgers. Vanuit deze basis liefde leert het kind wat het is om liefde te ontvangen en wat het is om liefde terug te geven.

God heeft als eerste onvoorwaardelijk lief met de Agape liefde. Dit is de hoogste vorm van liefde. De Agape liefde wordt gegeven zonder voorwaarde te stellen aan de persoon. Het maakt dus niet uit wie of wat de persoon is. Voor de persoon zijn wel voorwaarde verbonden aan het ontvangen. Een er van is dat de persoon bereid is om te ontvangen.

Als de mens een ander mens van het andere geslacht ontmoet, en er ontstaat meer dan Filio liefde, dan pas is het tijd voor de Eros liefde. Eros liefde zonder Filio liefde wordt lust en is op zelfbevrediging gericht. Eros is kwetsbaar en dient in veiligheid genoten te worden. Een verbond met elkaar is nodig om deze bescherming te garanderen.

Zonder deze bescherming kan de liefde en het seksuele genieten van elkaar niet tot volle bloei komen. Veel van deze gevolgen zien we om ons heen bij seks zonder relatie, of relaties waarin seks niet meer lukt. De relaties gaan dan stuk en de mensen gaan gedesillusioneerd verder. Sommige geven zelfs de moed op om zich uit te strekken naar liefdevol geluk. Zij nemen genoegen met seks zonder bescherming van een relatie of seks zonder liefde.

Dit staat ver af van wat de Bedenker van seks heeft bedoeld. Als je goede relaties wil is het nodig om eerst een goede relatie met de Schepper en de Bedenker van seks te hebben. Pas dan zul je de liefde  ook goed kunnen ervaren en begrijpen.

Dit bericht is geplaatst in Seks en Jezus. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.