Seks, wanneer?

Seks: hoe ver mogen we gaan?

Soms mondt vriendschap uit in verliefdheid, een verloving en een huwelijk. In dit geval vindt er een onzichtbare, maar duidelijk waarneembare verandering in de relatie plaats. Het is alsof de vriendschapsband is veranderd in een stroomdraad tussen twee zielen. Vonken springen over en een man en een vrouw voelen zich tot elkaar aangetrokken. Het verlangen wordt steeds sterker om emotioneel, geestelijk en lichamelijk naar elkaar toe te groeien, om samen een twee-eenheid te worden. Als je verliefd bent, wil je niets liever dan je totaal aan elkaar geven, ook lichamelijk. Maar gebrek aan zelfbeheersing kan de liefde beschadigen. Echte liefde heeft tijd nodig om te groeien en te rijpen. Liefde en wachten horen bij elkaar. Lust kan nog geen vijf minuten wachten, ware liefde wel vijf jaar.
Wek de liefde niet op
God heeft ons zo gemaakt dat als we verliefd zijn ons bloed sneller gaat stromen. Hooglied zegt: ‘Houd mij dicht tegen je aan; ik wil altijd in jouw armen blijven. Want de liefde is zo sterk als de dood. De hartstocht laat niet meer los, net zo min als het dodenrijk dat doet. Het vuur van de hartstocht brandt met hete vlammen, door de Heer ontstoken. Geen water kan die liefde doven; geen rivier kan de liefde wegspoelen’ (Hooglied 8:6-7). Hartstocht is een vuur dat, als het eenmaal brandt, niet meer geblust kan worden. Met alle gevolgen van dien.

De Bijbel zegt: ‘Zal iemand vuur in zijn boezem halen, zonder dat zijn kleren in brand geraken’ (Spreuken 6:27)? Het vuur laait snel te hoog op, grenzen vallen weg en voor je het weet ga je te ver. God heeft bedoeld dat het vuur van passie hoog oplaait, maar alleen binnen het huwelijk. Daarom zegt Hooglied: ‘Wek de liefde niet op en prikkel haar niet voordat het haar behaagt’ (Hooglied 3:5). God wil dat als de tijd gekomen is om de liefde op te wekken en te prikkelen – binnen de veilige omheining van het huwelijk – je van dit vuur kunt genieten. Vrij en zonder schaamte. Zoveel relaties zijn tot op de grond toe afgebrand omdat zij de hartstocht voor de huwelijksdag hebben opgewekt.

Henk en Els
Zo vertelde Henk hoe zijn relatie met Els was stukgelopen. Toen ze op een avond alleen waren en met elkaar over hun toekomst aan het denken waren, begonnen ze te fantaseren hoe het zou zijn als zij later gemeenschap met elkaar zouden hebben. Diezelfde avond belandden ze met elkaar in bed (over de kracht van woorden gesproken), waarna zij hem forceerde met haar te trouwen. ‘Nu we met elkaar naar bed zijn geweest, zijn we in Gods ogen immers al getrouwd,’ was haar gedachte. Een huwelijk wordt echter niet in bed gesloten. Ontucht mag mensen niet dwingen een huwelijk aan te gaan. Als seks de sterkste band wordt in de verkeringstijd is de breuk dikwijls nabij. Het duurde dan ook niet lang voordat de relatie werd verbroken.

Geslachtsgemeenschap
Geslachtsgemeenschap is een lichamelijke uiting van een geestelijke verbintenis tussen twee mensen en hoort daarom alleen binnen het huwelijk thuis. Het ‘één vlees zijn’ creeërt een zielsband die niet zonder ernstige emotionele en geestelijke schade verbroken kan worden. Weet dat in een onreine seksuele relatie de onreine zielsband niet wordt verbroken als twee mensen (na seksueel contact) lichamelijk weer uit elkaar gaan. Ongebonden seks kan zelfs demonische bindingen creëren! Door de ontucht was er tussen Henk en Els een onreine zielsband ontstaan, waardoor iets van Henks eigen ziel in de ziel van Els was ‘achtergebleven’. Nu de relatie werd verbroken bleek seks geen verrijking maar een verarming. Seks hoort niet thuis in de voorbereidingstijd op het huwelijk. Seksualiteit moet alleen branden op de plek die God haar heeft toegewezen: binnen het huwelijk. En daar doet het wat het moet doen: het houdt de relatie warm.

Hoe ver mogen we gaan?
Zoveel christenen willen weten hoe ver ze in de verkeringstijd mogen gaan. Mag je strelen onder de kleren? Mag je elkaar naakt zien? Mag je elkaar bevredigen? Het antwoord is duidelijk nee, omdat al die dingen onder één noemer te vatten zijn: voorspel. Dit is het natuurlijke proces van seks, van het een kom je tot het ander: je zoent, je streelt elkaar, je gaat op bed liggen en je hebt gemeenschap. Voor God horen die dingen binnen het huwelijk. Daarom is het goed om grenzen te stellen in je relatie. De volgende drie regels zijn eenvoudig te onthouden en kunnen ongetrouwde stelletjes helpen:

1. Raak geen lichaamsdelen aan die je zelf niet hebt.
2. Steek jouw lichaamsdeel niet in het lichaamsdeel van de ander.
3. Ga nooit horizontaal.

Seksualiteit is niet alleen heel bijzonder, maar ook kwetsbaar en daarom moet er zorgvuldig mee omgesprongen worden. Binnen het huwelijk kunnen we ervan genieten en kunnen we het samen leren zonder ons besmeurd, gekwetst of beroofd te voelen. Zonder schuldgevoelens die bijna altijd verbonden zijn aan seksueel contact voor het huwelijk. Jezus zegt: ‘Zalig de reinen van hart, want zij zullen God zien’ (Matteüs 5:8). Sta eens stil bij deze belofte en besluit je levenspad rein te bewaren!

Hartelijke groet,
Wilkin van de Kamp

Dit bericht is geplaatst in Seks en Jezus met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.