Napoleon,

In de krant stond een artikel over Napoleon Bonaparte. Deze Franse Keizer is 200 jaar geleden op 5 mei overleden op St. Helena, het eiland waar hij naar verbannen was. Dit was na de slag van Waterloo, die hij verloor van de geallieerden.

Opvallend is dat er plannen zijn om zijn graf weg te halen. Hij zou teveel oorlogsdoden op zijn geweten hebben. Ik snap deze moeite wel. Er zijn veel mensen het dupe geworden van zijn geldigsdrang. 

Tegelijk was hij een meesterlijk goed bestuurder en lukte het hem om allerlei bestuurlijke hervormingen in te voeren zoals het metrieke stelsel en achternamen. Waarvan men dacht men dat het voor even was, duurt al ruim 200 jaar.

De grafkist als uit zijn praalgraf halen doet niets af aan zijn bestaan en wat hij gedaan heeft. Zowel de goede als de slechte daden en gevolgen veranderen er niet mee. 

In plaats van verwijderen zou er wel een andere betekenis toegevoegd kunnen worden. Hij heeft een rol gespeeld in de geschiedenis die niet uitgewist kan worden.

Net als met het lege graf van mijn vriend. Ook hij schreef geschiedenis. Ook zijn bestaan is door vele omstreden, met één verschil. Niemand weet slechte dingen van hem 😉

Wegstoppen als je er geen raad mee weet blijkt een oude strategie te zijn.

Het lijkt beter om de waarheid in de ogen te kijken.

Omstreden personen die belangrijk zijn in de geschiedenis.
Dit bericht is geplaatst in Korte bedenksels en verhalen met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.