De strijd om te overleven.

Ik hoor de merels in de tuin zo luid alarm slaan dat het groot alarm lijkt.

Nieuwsgierig kijk ik naar buiten wat er aan de hand is. Het ziet er redelijk rustig uit. Er zit een ekster bovenop de heg.

Ineens wordt hij letterlijk op zijn kop gezeten door twee merels die vanuit twee verschillende aanvalshoeken op hem afvliegen, hem kort aanraken en uit de buurt van zijn snavel proberen te blijven. 

Het tactisch spel is begonnen. De ekster vliegt heen en weer om de merels bij de heg vandaan te lokken. De heg waar het nest in zit verborgen. Het stelletje merels bij de buurman komt ook helpen met de verdediging.  

De ekster benut deze kans om nu van heg naar heg te vliegen en de merels bij hun eigen nest vandaan te lokken, waarna hij met een omtrekkende beweging terugvliegt naar het nest wat het meest verlaten ligt.

De verdediging wordt uitgebreid doordat de merels een alliantie aangaan met een Turkse Tortelduif, die hiermee verraad ook nest in de heg van de buurman te hebben. 

De merels zijn in de meerderheid maar worden moe. De ekster lijkt dit te weten en dit rustig af te wachten. Na verloop van tijd vliegt hij niet meer van de ene heg naar de andere heg maar gaat even in de boom zitten. “Opletten nu!” Schreeuw ik door het raam heen. 

Maar het is al te laat. De ekster laat zich in een glijvlucht uit de boom zakken en draait uit het zicht achter de heg heen. De merels bij de buurman hebben het pas in de gaten als hij triomfantelijk verte verdwijnt met een zeegroen ei in zijn bek.

Een steek van teleurstelling vertelt mij twee dingen: Dit is de gebrokenheid van de schepping en ik had partij gekozen voor de merels. 

Het derde is dat ik verlang naar de nieuwe wereld van mijn vriend. 

En het vierde is dat ik overweeg om een katapult te maken om de merels te helpen bij de verdediging van hun kroost.

De Ekster is rooft graag nesten leeg van kleinere vogels.
Dit bericht is geplaatst in Korte bedenksels en verhalen met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.