Jezus als levend water

Heb je wel eens echt dorst gehad? Niet een beetje dorst, maar echte dorst? Zoveel dorst dat je er alles voor doet om deze dorst te lessen?

Ik heb vele keer in mijn leven dorst gehad, maar een keer echte dorst. Een keer, tijdens mijn dienstplicht bij het korps mariniers, op Aruba, op een bloedhete dag tijdens een militaire oefening. Op de morgen van deze hete dag, was er niet genoeg water voor iedereen.

Ik had mijn water gedeeld. Terwijl wij door een bloedhete vallei marsten, werd het watertransport onderschept en een aantal uren stilgezet.

Voordat deze  bloedhete dag ten einde was, zag ik alles niet helder meer, overal verschenen  reclamebordjes met cola. Een glas cola had ik zonder twijfelen geruild voor 1000 gulden. Ik vreesde het einde van deze hete dag niet te halen, de legerleiding ook niet en we moesten stoppen met de mars.

Een ongezonde situatie die het leven bedreigde. Gelukkig werd er extra water aangevoerd, en konden we onze dorst lessen en op krachten komen en hoefden we niet te sterven door gebrek aan water.

Ik wil jullie meenemen naar een andere verhaal, waarin ook dorst is.

Een dorst van een mensenhart. Een verhaal wat in de bijbel beschreven wordt. Lichamelijke dorst is erg, innerlijke dorst, een dorstig hart is misschien wel erger.

Zoals het lichaam water nodig heeft, heeft het innerlijk bevestiging, erkenning en waardering nodig om niet te sterven. Een hart is gemaakt om liefde te ontvangen, deze liefde te koesteren en te beantwoorden, maar ook om door te geven.

In dit verhaal is er een dorstig vrouwenhart. Ik weet de oorzaak van haar dorst niet. Ik weet niet in welke omstandigheden ze is opgegroeid. Ik weet niet wie haar ouders waren, ik weet niet wat ze meegemaakt heeft. Ik weet niet wat ze heeft gekregen en wat ze heeft gemist. Kortom, ik ken jaar levensverhaal niet.

Wat ik wel weet is dat ze niet gelukkig is, wat ik wel weet is dat ze zich er niet bij voelt horen. Wat ik wel weet is dat ze daarom anderen mensen gaat vermijden. Wat ik wel weet is dat ze moeilijk langdurig net iemand kan samenleven

Hoewel de oorzaak  in dit verhaal niet bekend is, spreekt dit van een enorme dorst, een dorst naar liefde die ze niet gekregen heeft.

Dan, op een dag, een goede dag,  een hete dag, een dag waarop iedereen de schaduw opzoekt omdat het gewoonweg te heet is om water te halen, gaat zij water halen.  En ze komt een man tegen. Geen gewone man blijkt, maar en man die haar hele leven op zijn kop zet. Een man die anders is dan alle andere mannen die ze tot nu toe ontmoet heeft.   Een man die anders naar haar kijkt,

Een man die haar op waarde schat, haar ziet als zijn gelijke, haar eervol en waardevol behandeld, en haar hoffelijk een gunst vraagt.

Er gebeurt wat in haar hart, er begint iets te vloeien in haar woestijndroge hart.  Dit kan niet waar zijn. het levend water stuit ook op haar zorgvuldig opgebouwd weerstand systeem om niet opnieuw pijn gedaan te worden, om niet opnieuw gekwetst te worden, op niet opnieuw teleurgesteld te worden.

Johannes 4:9

De Samaritaanse vrouw dan zeide tot Hem: Hoe kunt Gij, als Jood, van mij, een Samaritaanse vrouw, te drinken vragen? (Want Joden gaan niet om met Samaritanen.)

Je kunt de vraag opvatten als een vraag om het bij het oude vertrouwde te houden. Hoe slecht de situatie en omstandigheden ook zijn, het is bekend, en bekend is betrekkelijke veilig. Je kunt de vraag opvatten een verontwaardigde vraag: hoe durft u dit te doen? Ik ben je slavin niet! Je kunt de vraag opvatten als een vraag van verbazing die nieuwsgierig maakt,

Ik vermoed zelf het laatste, vooral als ze in de ogen van Jezus heeft gekeken, en daar de liefde in zag, maar ook een traan van verdriet over de pijn in haar leven.

De tien woorden (geboden) kennen we allemaal. De ogen van Jezus vertellen de vier woorden van God:

Ik hou van Jou!

Deze zeer ongebruikelijke en eervolle vraag  van Jezus brengt een omkeer in haar leven.

Jezus peilt haar leven, ontmoet haar ziel en verovert haar hart op een zuivere manier.

Door vraag en wedervraag komt Jezus bij de kern van haar situatie: vijf mannen gehad en vijf keer afgewezen.

Een vrouw met een gebroken hart, samenwonend met de zesde man komt Jezus tegen.

Hij die zegt dat Hij levend water is en het levend water kan geven. Hij legt de wortel van pijn  en gemis in haar hart bloot, maar brengt ook innerlijke genezing, hoop en toekomst voor deze vrouw. Haar dorstig hart wordt volgegoten met levend water, boordevol liefde, het loopt ervan over.

Zij koestert het en geeft het door aan haar stadsgenoten en daarmee terug aan Jezus.

De ontmoeting met de zevende man is zo ingrijpend, dat ze haar waterkruik laat staan en iedereen in de stad op de hoogte brengt wat haar is overkomen.

Het levend water stroomt de Samaritaanse stad in, een achtergestelde stad van een minderwaardig volk en zij ontvangen liefde, leven en genade.

Als jij denkt, leuk voor hen, maar wat heb ik daar aan? De vier woorden van God zijn ook voor jou! God zegt tegen JOU: ik hou van Jou,

Sterker nog, ik heb altijd van je gehouden en ik zal van je blijven houden. – Jer (31:3-4)

God zegt dat hij gevoel heeft voor jou, hij wordt met innerlijke ontferming over je bewogen.  (Jer 31:20). God heeft goede, liefdevolle en eerlijke gedachte over jou, geen kwade gedachte (Jer 29:11) God heeft vaker een goede, liefdevolle gedachte over jou dan er zandkorrels op de aarde zijn. Hij heeft zelf een goed boek over jou leven geschreven (Psalm 139:16-18)

De vrouw zei tegen Jezus dat ze het levend water van hem wilde hebben, als jij dit ook zegt tegen Jezus, denk je dat Jezus jou zonder water laat vertrekken?

Dit bericht is geplaatst in Herstel & Genezing met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *