Testen

Een test is bedoeld om de sterkte of betrouwbaarheid te meten.

Zo kan het  voor een gast met een plein-fobie een test zijn om een open ruimte over te steken en te testen of de angst beheersbaar is. Betrouwbaarheid heeft  het testen ook nodig. Het zal ervan groeien, of het blijkt afwezig te zijn. Testen geeft veiligheid, en een zekerheid tot op bepaalde hoogte.

Bij betrouwbaarheid speelt slim vertrouwen een rol, iemand vertrouwen voor wat hij waard is. Dit tegenover blind vertrouwen of wantrouwen.

Tijdens mijn dienstplicht bij het Korps Mariniers werden we ook getest. Een medische keuring voor het lichaam, een psychologische test voor het mentale gestel.

Daarna werd er geoefend en werden we getest op conditie, uithoudingsvermogen, stressbestendigheid, gehoorzaamheid, diverse fobieën, samenwerking, karakter, motieven en meer van deze zaken. Dit is allemaal nodig om zeker te zijn dat je op elkaar aankunt in een gevechtssituatie.

Je leven kan er van afhangen in een oorlog.

Al snel werd duidelijk dat sommige jongens kwamen voor de status en het uniform, andere kregen te kampen met verborgen lichamelijke gebreken of met mentale zwaktes. Ik herinner mij nog het geschreeuw in het droge donkere riolenstelsel, waar twee pelotons van beide kanten ingejaagd werden. Een jongen werd geconfronteerd met claustrofobie en raakte ernstig in paniek!

Bill Hybels, leider van Willow Creek test zijn stafleden voordat hij ze aanstelt.  Het is een grote organisatie, met grote gevolgen als mensen niet goed functioneren of op de juiste positie staan. Hij heeft teveel tegenvallers meegemaakt, waardoor hij is gaan testen op een bijzondere manier. Hij neemt aspirant stafleden een week mee zeilen op een zeejacht. Na een week heeft hij het karakter door en door leren kennen en weet hij wat voor vlees hij in de kuip heeft.

In de Bijbel zien we ook verschillende voorbeelden van testen door God.

Abraham, David, Jezus gingen door diverse testen.

Abraham zakte een keer voor de test, en hoorde 13 jaar niets van God. Als hij uiteindelijk Izaäk wil offeren slaagt hij met vlag en wimpel, en wordt nu vader der gelovigen genoemd. David wist onder alle omstandigheden zijn hart te bewaren, uitgezonderd de situatie met de vrouw van zijn vriend Uria. Jezus wordt getest en komt overal doorheen, is onlosmakelijk verbonden met de vader.

Juist omdat hij zelf op de proef werd gesteld en het lijden volbracht heeft, kan hij ieder die beproefd wordt bijstaan. – Hebreeën 2:18 NBV

Dit bericht is geplaatst in Geestelijke wijsheid voor groepen met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.