2015

Vertrouwen voor 2015

Volg mij!

De discipelen van Jezus werden geroepen terwijl ze aan het vissen waren / netten aan het verstellen waren. Zij werkten om hun gezinnen te onderhouden. Vissers waren mensen die hard moesten werken om de kost te kunne verdienen. Dan komt Jezus en hij zegt1: ‘Volg mij!

Volgen

Het klinkt meer als een opdracht dan een vraag, iets wat Jezus wel meer deed. Denk aan die rijke jongeman die bij Jezus kwam. Alles had hij gedaan om God te dienen. Jezus vraagt niets, kijkt hem enkel liefdevol aan tot in het diepst van zijn ziel en zegt2:

‘Verkoop alles wat je hebt, geeft het aan de armen en je zult een schat in de hemel hebben. kom dan terug en volg mij.’

Dit is het moeilijkste en beste advies wat deze jongeman krijgt. Hij luistert niet.

Jezus vraagt om te volgen. Hij vertelt er niet bij waar hij heen gaat of wat hij van plan is. Dit komt misschien later wel, of niet.

De vraag aan jou is:

  • Wie wil jij dit jaar volgen?
  • Waarom wil jij dit?
  • Tot hoever wil jij volgen?

Luisteren

Er is een moment dat Jezus op de berg aan het bidden is3 en drie discipelen zijn bij hem.

Als ze wakker worden van een middagdutje zien ze Jezus staan met Elia de profeet en Mozes de priester die de wet heeft gegeven. Petrus wil een tent bouwen voor hen, maar God komt in een wolk en spreekt: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde, luister naar hem!’

De vraag aan jou is

  • Naar wie wil jij luisteren?
  • Waarom wil je dat?
  • Wat wil je doen met wat je hoort?

Kijken

Jezus loopt veel met zijn discipelen van het ene dorp naar het andere dorp.

Onderweg zien ze van alles en geeft Jezus onderwijs4;

‘Kijk naar de vogels in de lucht, zij zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is de hemelse Vader die ze voedt, Zijn jullie niet meer waard dan zij?’

De vraag aan jou is: Waar kijk jij naar?

Zoeken

In het volgen, luisteren en kijken zijn we vaak op zoek naar iets wat van waarde is en wat de leegte in ons hart kan vervullen. Vele dingen beloven dit te doen maar kunnen het niet waarmaken. Jezus geeft advies5 aan zijn volgelingen: ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God dan zullen al die andere dingen erbij gegeven worden.’

Paulus geeft in de brief aan de Collossensen het volgend vergelijkbaar advies6:

‘Zoekt de dingen die boven zijn, waar Christus is.  ..en niet die op de aarde zijn.’

De vraag aan jou is:

  • Wat zoek jij?
  • Waar zoek jij?

Vertrouwen

Er staat een jaar voor de boeg waar van alles kan gebeuren. sterker nog, er gaat van alles gebeuren. We weten niet precies wat en hebben vertrouwen nodig.

Als je bouwt aan vertrouwen op Jezus, dan komt het goed. Hij is betrouwbaar. Als je hem volgt kom je goed uit. Als je naar hem luistert vertelt hij wat je moet weten. Kijk naar de vogels en laat de woorden van Jezus je bemoedigen als je het even niet zo ziet zitten.  Zoek naar Jezus die in de hemel is  en de Hemelse Vader zal voor je zorgen. Beloofd is beloofd!

Een zegenrijk 2015

1 Mattheus 4:19
2 Mattheus 19:21
3 Mattheus 17:5
4 Mattheus 6:26-32
5 Mattheus 6:33-34
6 Brief aan de Colossenzen 3:1-2
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.