Jezus en emoties

Jezus was een mens als wij en bij kende alle gevoelens en emoties. Hij heeft alleen nooit verkeerde emoties gekend. 

Gevoel zit binnen in een mens, dit ervaar je alleen zelf. Pas als je er iets mee doet kan een ander merken dat je gevoelens hebt. Emoties zijn gevoelens die in beweging zijn zodat ze geuit worden. Een emoties zegt nog niet altijd welk gevoel er bij hoort. Als iemand huilt, is dat een emotie. Iemand kan huilen van verdriet, maar ook van boosheid of angst.

Gevoelens horen bij een rijk innerlijk (gevoels)leven. Gevoelens helpen om een betekenisvol leven te leiden. 

 • Een gevoel van boosheid kan emotie van irritatie, boosheid of woede geven omdat er een grens is overschreden. Er komt energie vrij die gebruikt kanworden om deze grens te herstellen.
 • Een gevoel van blij zijn kan zich uiten in vreugde en de energie die daarbij vrijkomt helpt om het geluk te vieren, te delen met elkaar.
 • Een gevoel van verdriet bij een gemis kan zich uitten in huilen, het gemis komt naar buiten en anderen kunnen zich met je verbinden door te troosten.
 • Een gevoel van angst kan helpen om alert te zijn, het gevoel zet ons op scherp zodat we het gevaar ontwijken of aan kunnen gaan, net wat nodig is.

Jezus beschikte over een rijk gevoelsleven. Hij die het Leven zelf is brengt op een levendige manier de gevoelens in praktijk. 

 • Zijn gevoel van boosheid was zo groot dat er genoeg energie vrij kwam om in zijn eentje de hele markt op het hele tempelplein te verwijderen. Hij joeg iedereen weg om het huis van God weer te herstellen in een gebedshuis.
 • Jezus kende ook veel vreugde. Hij was veel uit eten, met name bij zijn vijanden zodat ze met hem konden debatteren. Jezus eerste wonder was op een bruiloftsfeest. Jezus was in extase van vreugde als de 70 volgelingen terugkomen en blij en opgewonden vertellen van de wonderen die ze hebben gedaan in de naam van Jezus.
 • Jezus is vaak verdrietig en word innerlijk bewogen. Zo is hij ook erg verdrietig als hij Jeruzalem voor de laatste keer ziet “Jeruzalem, Jeruzalem, hoe heb ik jullie bijeen willen brengen zoals een hen haar kuikens beschermt onder haar vleugels. Maar jullie willen niet!
 • Zijn gevoel van angst was zo groot dat hij bloed zweette in de Hof van Getsemane. Dit is een teken van de meest extreme stress waar een mens last van kan hebben. De zweetporiën scheuren van de stress waardoor er bloed in het zweet komt. Jezus was zo bang dat hij bloed zweette.  

Mattheus 26:37 

Jezus werd verdrietig en bang. Hij zei: ‘Ik houd het niet meer uit van verdriet.

Wat maakt Jezus nu zo bang? Jezus wist dat hij moest lijden. Hij zou alle gevoelens van de mensen voelen. In het paradijs was de mens de fout in gegaan door te eten van de “boom van kennis van goed en kwaad.’ Mensen kiezen vaak voor een verkeerde manier om met gevoel om te gaan. 

 • Als ze boosheid voelen gaan ze de ander proberen te vernietigen.
 • Als ze blij zijn vervallen ze in uitspattingen en extremiteiten.
 • Als ze verdrietig zijn trekken ze zich terug en/of slikken tranen in.
 • Als ze bang zijn willen ze controleren, houden ze zich flink of gaan ze vluchten of vermijden.

Jezus wist dat God boos was over dit gedrag en deze verkeerde keuzes. God is boos om mensen die het andere mensen kapot willen maken. Zijn boosheid is niet een boosheid zoals die van mensen, om iets kapot te maken. Zijn Boosheid is bedoeld om grenzen te herstellen, om iets moois op te bouwen.

Jezus wist dat hij alle verkeerde emoties van de mensen zou gaan voelen. Hij moest dit dragen en volhouden tot hij zijn leven zou afleggen aan het kruis. Hier zag hij tegenop. Hij was bang, net als mensen, dat het Hem niet zou lukken, gewoon omdat hij niet wist hoe het voelde om slechte emoties te ervaren en toch goed te blijven kiezen.

Als Jezus zo bang en verdrietig is, de laatste dag voor zijn dood voelt hij zich alleen. Tot drie keer toe blijken zijn vrienden in slaap gevallen te zijn als hij het zo moeilijk heeft. Daarna komt de mishandeling, de valse beschuldiging en de oneerlijke rechtszaak. Jezus wordt gekruisigd, de ergste marteldood die je maar kunt bedenken. En hij moest goed blijven kiezen!

Alleen als hij niet verkeerd zou reageren op wat hij voelde kon hij betalen voor de verkeerde keuzes van ons mensen. En hij heeft het gered. Hij heeft de haat en woede gevoeld, de doodsangst en het verdriet van slachtoffers, alle pijn en lijden wat er ooit door mensen gevoeld is. En hij heeft de goede keus gemaakt! Hij heeft alles gevoeld en aan het kruis gebracht. En daar is het gebleven.

Het lijden van Jezus was niet voor niets, het heeft de overwinning gebracht waardoor wij weer eeuwig met de Hemelse vader verzoend kunnen worden.Jezus had iets te doen met gevoel en emoties. Wat heb jij nog te doen met gevoel dat nog gevoeld moet worden?

Gebed: Jezus, ik ben niet goed omgegaan met mijn gevoel of de emoties van anderen. Wilt u mij vergeven en helpen om goed met mijn gevoel om te gaan. Als er nog gevoel zit waar ik geen goede aandacht aan hebt gegeven, wil ik dat nu doen, samen met U. Ik nodig u uit om te komen in mijn gevoel van boosheid, verdriet en angst. Dankuwel dat u daar samen met mij wil zijn en mij wil helpen om te voelen en een goede emotie te tonen.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.