De les van de vaten

 

Geloof begint waar menselijke mogelijkheden ophouden. Voor alles wat we als mens kunnen, heb je geen geloof voor nodig. Met kennis, vaardigheden, vernuft, durf, kracht en inspiratie kunnen we heel veel. Vertrouwen op eigen mogelijkheden is geen geloof, maar gebaseerd op wat er is.

Een mens groeit als hij doelen heeft die zichzelf overstijgen, of zijn mogelijkheden overstijgen. Er is iets wat groter is dan de mens, zich daaraan toevertrouwen en daarop vertrouwen is geloof. Voor de duidelijkheid sluit dit dus alle menselijke (reëel of niet reële voorstellingen uit).

In geloof kun je vertrouwen op Iemand die groter is dan jezelf. In geloof kun je handelen op gesproken woord van Iemand die groter is dan jijzelf.

Hoeveel geloof heb jij?

Een Bijbels voorbeeld is een weduwe van een profeet die geen geld meer heeft, en waar haar zonen als slaven verkocht zouden moeten worden.

‘Wat kan ik voor u doen?’ vroeg Elisa. ‘Vertel me eens, wat hebt u nog in huis?’ ‘Alleen een kruikje olie, heer,’ antwoordde ze, ‘verder niets.’  Toen zei Elisa: ‘Ga bij uw buren kruiken en kannen te leen vragen, lege, zo veel als u er krijgen kunt. – 2 Koningen 4:2, 3 NBV

De profeet kijkt niet naar het ontbrekende, maar op het aanwezige. Je ontvangt waar je geloof voor hebt.

Thuisgekomen sloot de vrouw de deur achter zich. Terwijl haar kinderen haar de kruiken en kannen een voor een aangaven, goot ze de olie over.  Toen ze allemaal vol waren en ze haar zoon vroeg haar de volgende aan te geven, antwoordde hij: ‘Er zijn er geen meer.’ Toen hield de olie op te vloeien. – 2 Koningen 4:2, 3, 5, 6 NBV

Als zij meer of minder vaten had verzameld, zou ze meer of minder olie hebben gehad, zie het gesproken woord van de profeet:

Als u weer thuiskomt, doe dan de deur achter u en uw kinderen dicht en giet uw olie in die kruiken en kannen over; telkens als er een vol is, neemt u een volgende. – 2 Koningen 4:4 NBV

Heb jij geloof voor je gasten, voor jezelf en voor omstandigheden, waar menselijke mogelijkheden tekort schieten? Jezus verwijt zijn discipelen dat ze de les na twee wonderlijke spijzigingen nog niet begrepen hebben.

Het wonder van geloof is dat God vermenigvuldigd, als je iets nodig hebt om uit te delen en alles is op.

Dit bericht is geplaatst in Artikelen met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.