Hondentrouw

De foto raakte me vanwege de blik in de ogen van de hond. Vermoedelijk werd de foto gemaakt door zijn baasje.

Honden staan bekend om hun trouw aan hun baas en laat hem niet in de steek, wat er ook gebeurd.  Ze komen voor hun baas op, of voor de kinderen van de baas. Toen we klein waren kon niemand bij ons komen. Hertha verdedigde ons met zijn leven.

Lees verder
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

De hemel op aarde

Als de hemel de aarde raakt, hoe ziet dat eruit voor jou?

Wat zou er voor jou veranderen als de aarde in een hemel veranderde?

Hemel en hel, twee begrippen. Twee realiteiten die ver uit elkaar liggen. De hemel lijkt onmogelijk te bereiken

Veel mensen geloven niet meer in een hel. Begrijpelijk, het is een plaats waar je vooral niet wil zijn. Het lijkt onmogelijk om er aan te ontsnappen.

Sommige van ons zijn op zo’n akelige plek terwijl ze vooral niet willen zijn. Dat is voor hen de hel op aarde. Als je dit gezien of ervaren hebt, weet je wat ik bedoel.

Met Hemelvaartsdag raakte de aarde de hemel. Het bood de hemel een kans om de aarde te raken.

Als de hemel de aarde raakt.Wat is voor jou een stukje hemel op aarde?

Als deaarde opstijgt naar de hemel
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen, Uncategorized | Getagged , , , , , , | Een reactie plaatsen

Het verhaal bij het beeld

Soms is een beeld veelzeggender dan duizend woorden, maar deze foto is zo open dat je er duizend verhalen bij zou kunnen bedenken.

Het verhaal wat er bij mij omhoog komt deel ik nu, iedereen bedankt die een reactie heeft gegeven.

Op de foto valt het mij op dat het een zeer smal paadje is en dat de planten schuin omhooglopen. Dat doet vermoeden dat dit een hertenpaadje is wat richting de dekking loopt van een dicht en donker bos op de achtergrond. 

Dit doet mij denken aan de Rockey Mountains. Jaren geleden waren we daar tijdens een familiebezoek. Groot was de verwondering dat er gebieden waren waar je uren kon lopen zonder wegen tegen te komen. Alleen maar hertenpaden of een hike pad. Prachtig voor kinderen om te ontdekken wat er achter de volgende bocht komt, maar ook spannend omdat er ook beren leven.

Beelden krijgen hun eigen verhaal door de betekenis die wel eraan geven. Ik vermoed dat dit de reden is waarom de vader van mijn vriend niet wil dat we beelden van hem maken. Onze associaties gaan dan alle kanten op behalve naar hem en het juiste verhaal.

Het echte verhaal  bij deze foto’s is dat het jongetje een fotomodel is en de foto gemaakt is in Vietnam door een kinderfotografe.

Een fijne dag en geniet van goede verhalen!

Het echte verhaal achter deze foto.
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Een reactie plaatsen

De spijkers van Jantje

Dit is het oudste verhaal van Cor en het verhaal wat hij het meest heeft verteld.

Een indringend beeld wat het kwaad en de genade in relaties doen. Het is een verhaal met een boodschap van herstel. Het geeft ook aandacht aan de blijvende schade die achterblijft.

De diepte van de boodschap zit in het doorleven van het verhaal. Cor vertelt dat hij het verhaal vaak heeft doorverteld omdat hij het zo’n mooi verhaal vond. Pas later ging hij ervaren wat de betekenis ervan was en drong het bekende verhaal dieper in zijn ziel binnen omdat daar een genezend werk te doen. Dat is de reden waarom Cor dit verhaal graag vertelt aan jou, zodat hij ook hoop, herstel en genezing weet te vinden waar het echt te vinden is.

Geplaatst in Cor vertelt; | Getagged , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Napoleon,

In de krant stond een artikel over Napoleon Bonaparte. Deze Franse Keizer is 200 jaar geleden op 5 mei overleden op St. Helena, het eiland waar hij naar verbannen was. Dit was na de slag van Waterloo, die hij verloor van de geallieerden.

Opvallend is dat er plannen zijn om zijn graf weg te halen. Hij zou teveel oorlogsdoden op zijn geweten hebben. Ik snap deze moeite wel. Er zijn veel mensen het dupe geworden van zijn geldigsdrang. 

Tegelijk was hij een meesterlijk goed bestuurder en lukte het hem om allerlei bestuurlijke hervormingen in te voeren zoals het metrieke stelsel en achternamen. Waarvan men dacht men dat het voor even was, duurt al ruim 200 jaar.

De grafkist als uit zijn praalgraf halen doet niets af aan zijn bestaan en wat hij gedaan heeft. Zowel de goede als de slechte daden en gevolgen veranderen er niet mee. 

In plaats van verwijderen zou er wel een andere betekenis toegevoegd kunnen worden. Hij heeft een rol gespeeld in de geschiedenis die niet uitgewist kan worden.

Net als met het lege graf van mijn vriend. Ook hij schreef geschiedenis. Ook zijn bestaan is door vele omstreden, met één verschil. Niemand weet slechte dingen van hem 😉

Wegstoppen als je er geen raad mee weet blijkt een oude strategie te zijn.

Het lijkt beter om de waarheid in de ogen te kijken.

Omstreden personen die belangrijk zijn in de geschiedenis.
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Getagged , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De zwaluwen zijn er weer!

We horen ze weer kwetteren onder het dak. 

Zij hebben de trektocht naar Afrika en terug overleeft. Nu maken ze hun nest onder onze nok weer in orde. Ik blijf het bijzonder vinden dat ze ieder jaar het nest weer terug kunnen vinden zonder de ons bekende hulpmiddelen om te navigeren.

Ik hou van deze mooie vogels en hun sierlijke vlucht. Het streelt de ogen om de schoonheid van hun elegante vliegkunst te volgen.

Ze hebben ook nadelen. Als straks de jongen komen poepen zij uit het nest en bevuilen daarmee de omgeving. Een opvangbak uit het raam voorkomt dat alles op de straat uiteenspat.

Ik moet daarbij aan een oud lied denken wat zingt over zwaluwen in een tempel. 

Zelfs vindt de mus een huis, o HEER,

De zwaluw legt haar jongskens neer

In ’t kunstig nest bij Uw altaren,

Bij U, mijn Koning en mijn God,

Verwacht mijn ziel een heilrijk lot;

(Psalm 84 berijmd)

Het ontroerd mij dat de priesters in de (heilige) tempel de zwaluwen ook accepteerden en de rommel die ze maken voor lief nemen.

Hoe mooi zou de wereld kunnen zijn als we niet zeuren over de rommel en wel genieten van de schoonheid!

De zwaluw legt haar jongskens neer, int kunstig nest bij uw altaren.
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Getagged , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De oude kapitein

Er zijn twee reders die beide een vloot van schepen hebben.

De eerste is een slechte reder. Hij zorgt slecht voor zijn personeel en scheldt hen regelmatig uit. Hij is niet zuiver in zijn handel en wandel en doet in duistere zaakjes waar hij vooral zelf beter van wordt. Hij is er niet vies van om iets van de lading achter te houden. Het welzijn van anderen deert hem helemaal niet.

De andere reder is een goede reder. Hij zorgt goed voor zijn medewerkers, bezittingen en milieu. Hij doet meer dan nodig is en geeft vaak wat extra’s. Hij heeft de missie om met zijn rederij de wereld een stuk mooier te maken en te redden van de ondergang. Hij geeft vooral veel weg en is begaan met de wereld en zijn bewoners. 

Lees verder
Geplaatst in Artikelen | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Vooraf aan ‘de geestelijke wapenrusting’

Hoe maak jij je sterk in de Heer en gebruik je de sterkte van zijn macht? Dezes studie probeert hier een antwoord op te vinden.

Geestelijke wapenrusting met helm des Heils
Lees verder
Geplaatst in Studies | Getagged , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Metamorfose

Een metamorfose is een gedaanteverandering in de ontwikkeling. De vorm, structuur, karakter of de verschijning veranderd.

Een dikke vette rups die veranderd in een elegante kleurrijke vlinder blijft het mooiste voorbeeld van een metamorfose. 

De verandering van een log kruipend dier naar een stijlvol zwenkend vliegend wezen, vol pracht en schoonheid is een heel groot contrast.

Als jij de gratie van een vlinder ziet verlang je er misschien naar om dezelfde schoonheid te bezitten en dezelfde vrijheid te ervaren. 

Zelf herken ik dat wel. Ik hou van gratie en schoonheid, van stijl en van snelheid. Heerlijk om daar van te genieten. Zoveel mooier dan een grijze muis te zijn of een dikke rups.

Als je heel eerlijk bent naar jezelf weet je dat er iets in jou zit wat graag tevoorschijn wil komen. Het is mooier, leuker en aangenamer dan wat er nu is. 

Ik ga je een geheim verklappen. Een metamorfose is als een nieuwe geboorte. Je laat het oude achter en je wordt een nieuw persoon. Waar bij de vlinder een nieuwe buitenkant tevoorschijn komt, komt bij jou een nieuwe binnenkant tevoorschijn. Veelkleurig en prachtig met de mooiste eigenschappen. De persoon die je altijd al hebt willen zijn.

Mijn vriend geeft deze veranderingen gratis. Het is zijn talent en hij geniet ervan om dit zomaar te kunnen doen op kosten van zijn vader. Het kost jouw niets, behalve dat je mijn vriend mag leren vertrouwen dat het waar is wat hij zegt.

In als zijn schoonheid na de nieuwe geboorte.
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Getagged , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De veiling

Op een veiling kun je soms iets moois kopen voor weinig geld. Samen met de andere kopers biedt je tegen elkaar op. De persoon die de meeste waarde in het aangeboden stuk ziet, zal er ook het meest voor over hebben.

Niet altijd is het aan de buitenkant zichtbaar wat de werkelijke waarde is. Maar daar moeten we het wel mee doen als mens. 

Hier volgt een verhaal van Cor over een veilig met een wel heel bijzondere wending:

Soms lijkt iets afgeschreven en niet meer geschikt voor enig doel. Tot iemand er betekenis aan weet te geven. Een mooie link naar een mensenleven wat soms ook afgeschreven lijkt. Nutteloos tot iemand er weer betekenis aan weet te geven. Luister naar het hele verhaal:

Geplaatst in Cor vertelt; | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

De strijd om te overleven.

Ik hoor de merels in de tuin zo luid alarm slaan dat het groot alarm lijkt.

Nieuwsgierig kijk ik naar buiten wat er aan de hand is. Het ziet er redelijk rustig uit. Er zit een ekster bovenop de heg.

Ineens wordt hij letterlijk op zijn kop gezeten door twee merels die vanuit twee verschillende aanvalshoeken op hem afvliegen, hem kort aanraken en uit de buurt van zijn snavel proberen te blijven. 

Het tactisch spel is begonnen. De ekster vliegt heen en weer om de merels bij de heg vandaan te lokken. De heg waar het nest in zit verborgen. Het stelletje merels bij de buurman komt ook helpen met de verdediging.  

De ekster benut deze kans om nu van heg naar heg te vliegen en de merels bij hun eigen nest vandaan te lokken, waarna hij met een omtrekkende beweging terugvliegt naar het nest wat het meest verlaten ligt.

De verdediging wordt uitgebreid doordat de merels een alliantie aangaan met een Turkse Tortelduif, die hiermee verraad ook nest in de heg van de buurman te hebben. 

De merels zijn in de meerderheid maar worden moe. De ekster lijkt dit te weten en dit rustig af te wachten. Na verloop van tijd vliegt hij niet meer van de ene heg naar de andere heg maar gaat even in de boom zitten. “Opletten nu!” Schreeuw ik door het raam heen. 

Maar het is al te laat. De ekster laat zich in een glijvlucht uit de boom zakken en draait uit het zicht achter de heg heen. De merels bij de buurman hebben het pas in de gaten als hij triomfantelijk verte verdwijnt met een zeegroen ei in zijn bek.

Een steek van teleurstelling vertelt mij twee dingen: Dit is de gebrokenheid van de schepping en ik had partij gekozen voor de merels. 

Het derde is dat ik verlang naar de nieuwe wereld van mijn vriend. 

En het vierde is dat ik overweeg om een katapult te maken om de merels te helpen bij de verdediging van hun kroost.

De Ekster is rooft graag nesten leeg van kleinere vogels.
Geplaatst in Korte bedenksels en verhalen | Getagged , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen