Wilde eenden leren vliegen PDF Print E-mail
Written by Administrator   

De Wilde Eend leren vliegen.

 

De wilde eend is een bekende gast in de stad, in de parken, zelfs in het dorp.   Geduldig staan ze s' morgens te wachten bij de deur, op de overschotten die naar buiten gegooid worden. Als het wat lang duurt zetten ze hun ongeduld wat kracht bij en beginnen te kwaken zodra ze iemand zien. Alsof ze zeggen: " Hee, je vergeet iets!" Ze zijn te overvoed om zelf voedsel te gaan zoeken. Uit verveling gaan ze maar slapen, of ze hangen wat rond, lopen in de weg. In het voorjaar zitten de woerden(mannetje) achter de eendjes (vrouwtje) aan, zodat deze geen rust heeft om te broeden, iets wat een woerd vertikt. De eenden worden menigmaal achtervolgt doordat woerden hun mannelijkheid moeten bewijzen. De achtervolgde eend komt onder een auto, wordt verkracht of verdronken, raakt in de stress en het broedsel gaat verloren. Kraaien roven de eieren uit verstoorde  en niet toegedekte nesten. Mochten er toch kuikens groot komen, dan leren deze als eerste te schooieren om brood. De kat van de buren zien ze meestal maar een keer goed van buiten.....

 

En toch hebben ze de naam Wilde Eend!

En vallen ze in de categorie Waterwild ipv huisdieren.

Dit is het verhaal van consumerende welvaart.  Net als de mens raakt de eend raakt zijn habitat, zijn ideale leefgebied kwijt, hij raakt zijn glorie kwijt, hij raakt zijn status (wilde) kwijt.

Hij geeft zich over aan zijn vijanden (verkeer, katten, stadsvossen)

Hij heeft geen belang bij een koppel kuikens

Hij leeft ongezond, is te dik, beweegt te weinig en heeft te veel geslachtshormonen.

Hij wacht af in plaats van initiatief te nemen.

Hij vecht met andere om een korstje brood, ipv tegen de kraai die eieren of kuikens rooft.

Hij is te dik en te lui om vlieguren te maken.

 

Tijdgeest

In veel opzichten lijkt de mens van deze tijd op de Wilde Eend.

Dit alles kan omdat de mogelijkheid geboden wordt door de omgeving, het leefgebied van de consumerende mens. het is een post modern verschijnsel wat je bij de eend ziet;

leven bij de dag, pakken wat je pakken kunt, niet wat je nodig hebt.

risico nemen voor gezondheid, laten we eten want morgen sterven wij misschien.

naar de de toekomst kijken met wens gedachten, maar daar geen inspanningen voor doen

passief aanwezig zijn en wachten op wat er komt  en niet kijken of je effectief en zinvol leeft

vechten met andere om nog meer, vechten tegen andere die zeggen dat het even met minder moet.

net als de eend is de mens vergeten waar hij vandaan komt, waar hij thuishoort, en wat zijn naam is. Mens, gemaakt om te regeren.

 

De weg terug?

Het is makkelijk om te observeren wat je ziet en daar een conclusie uit te trekken. Het is lastiger om een plan te maken voor terugkeer. Ook ik ben een kind uit de post moderne tijd. Mogelijk geeft de bijbel een advies, waardoor we terugkeren naar de roots.

 

De  HEER  zal je voortdurend leiden, hij zal je verkwikken in dorre streken, hij maakt je botten sterk en krachtig. Je zult zijn als een goed bevloeide tuin, als een bron waarvan het water nooit opdroogt.

Je eigen mensen zullen weer opbouwen wat al eeuwenlang verwoest ligt; fundamenten, door vroegere generaties gelegd, zullen weer worden hersteld. Dan zal men je noemen ‘Hersteller van muren’, ‘Herbouwer van straten’. (Jesaja 58:11, 12 NBV)

 

 

 

 

 

 

Vragen:

Wat herken jij in dit verhaal in jouw omgeving, bij anderen, en bij jezelf?

Hoe ga jij 'leren vliegen' of anderen helpen te 'vliegen'?

 

 

Hoe leren we Wilde Eenden weer vliegen?