Worteltrekken of grasmaaien PDF Print E-mail
Written by Kees Neven   
Saturday, 12 September 2009 22:02

Zonden aanpakken

Vaak vragen we vergeving voor de gevolgen van de zonde, maar niet voor de zonde zelf. We vragen dan de ander of hij wil vergeven dat we boos werden, we vertellen waardoor het komt en vragen begrip van de ander. Zo verschuilen we ons en de zonde blijft onbeleden en kan zijn gif in ons verder zijn werk laten doen. 

Wortel:

Als we werkelijk met een zonde in ons leven willen breken, moeten we op zoek gaan naar de wortel. De wortel is de werkelijke zonde, of de basis zonde. De basis van de zonde aanpakken werkt beter dan het strijden tegen de gevolgen of symptomen. 

Voorbeeld:

Je vraagt iemand vergeving omdat je een roddel over de persoon hebt verspreidt. maar de basiszonde is: Ik ben jaloers. Omdat je jaloers bent, sprak je slechte dingen over die ander uit, om jezelf een beetje beter te voelen. Als je echt wilt breken met de zonde, is het nodig om het motief te belijden en niet alleen vergeving te vragen voor je gedrag. Het motief leidt naar de zonde in je hart, die aan dit gedrag ten grondslag ligt. 

Gevolgen:

Door vergeving te vragen zet je iets vrij in de geestelijke wereld, er komt ruimte bij de ander. Je maakt het voor de ander makkelijker om te veranderen. Dit is het beste wat je voor de ander kunt doen.

Stefanus bad om vergeving voor zijn vijanden, daarmee zette hij Paulus vrij.

Jezus deed dat voor zijn vijanden, daarmee zette hij de wereld vrij! (De wereld moet dan nog wel de vergeving aannemen) 

Als je echter steeds bezig blijft om de gevolgen van de zonden te belijden, bv roddelen, moet je dit steeds blijven doen. Dit lijkt op grasmaaien. Steeds als je het gras gemaaid hebt, ligt het gazon er keurig bij. Het is maar voor even, en dan moet je weer maaien om te voorkomen dat het een opvallende rommel wordt in je tuin. 

Worteltrekken in plaats van grasmaaien?

De basiszonden aanpakken, lijkt meer op worteltrekken. Je haalt een stuk onkruid met wortel en al uit de tuin. Dit voorkomt dat het steeds weer opnieuw gaat groeien. Je hoeft het ook niet te maaien om het kort te houden.

 God wil ons vormen naar beeld en gelijkenis, Hij vormt en kneed ons. wortels trekken

Kijk eens naar de lange termijn planning: waar wil je uitkomen?

Kijk daarna naar een korte termijnplanning: wat wil je als eerste aanpakken, en wat komt daarna?  

Actieplan:

Waardoor wordt jij vastgezet?

Welke stappen kun je nu zetten en wil je zetten?

Vraag Jezus om hulp en het zal je lukken!

Last Updated on Monday, 28 March 2011 19:24